KURSKlasičan Balet

Balet je temelj svih ostalih plesnih stilova. Njegova strogost i preciznost pokreta je savršena podloga za svaki drugi plesni stil.
https://belgradecentreforballet.rs/wp-content/uploads/2023/04/hero-BCB-ballet01.png
bt_bb_section_top_section_coverage_image
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Balet je muzičko-scenski pozorišni oblik igre koji je počeo da se razvija u Italiji u 15. veku, a konačan oblik dobija u 17. veku u Francuskoj. Svi baletski termini su na francuskom jeziku. Termin balet dolazi od italijanskog ballare što znači igrati. U pocetku su se baletom bavili isključivo muškarci, a vremenom im se priključuju i žene.

Balet je temelj svih ostalih plesnih stilova. Njegova strogost i preciznost pokreta je savršena podloga za svaki drugi plesni stil.

Špic patike omogućuju balerinama da se penju na vrhove prstiju, a prvi put se pojavljulju u 19. veku čime postižu ravnopravnost sa muškim polom.

Balet donosi razne dobrobiti našem organizmu. Deca kroz ovu vrstu kretanja razvijaju muskulaturu, kosti im postaju otpornije na sve vrste povreda, a mišići jačaju. U toku časa se uči pravilno hodanje i držanje, pa je veoma važan i kod pravilnog rasta i razvijanja kičmenog stuba. Neverovatnu dobrobit ima i kod deformiteta ravnih stopala, prirodno će se ispraviti kroz niz zabavnih vežbica koje male balerine i baletani obožavaju.

Zbog konstantnog kretanja u toku časa neminovno je da se stiče i kondicija i uči pravilno disanje, pa se samim tim ojačava i srčani mišić i poboljšava cirkulacija.

Koreografije podstiču kreativnost, pa će se tako razvijati mozak i moždane ćelije. Takodje, balet ima veoma velik uticaj i na socijalizaciju dece u društvu, oni će stvarati nove prijatelje, zabavljati se, naučiće da rade u timu kao i da poštuju svoje vršnjake.

,,Pokazano je da ples povećava osećanja pozitivnog raspoloženja, kao što su sreća i energija, smanjuje osećaj negativnog raspoloženja, kao što su frustracija, depresija i napetost.”

Peter Lovatt

IMG-9211
IMG-4480
L5A6189
L5A5828
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
Brzi linkovi
Prijavite se na našu e-mail listu

    © 2024 Belgrade Centre for Ballet | Sva prava zadržana. || Powered by KUNST